Δημοσιεύθηκε πριν σχεδόν 8 χρόνια

 

Βρισκόμενοι σε ένα κομβικό σημείο για τη χώρα μας, δεν υπάρχει πλέον νέος (ακόμα δε και ο ίδιος ο αρθρογράφος) που να μην ανησυχεί για το μέλλον του.

Το φαινόμενο της ανεργίας, πόσο μάλλον της νεανικής, αποτελεί την καυτή πατάτα του εργασιακού τομέα προκαλώντας μεγάλο σάλο κάθε φορά γύρω από αυτό το ζήτημα. Οι λύσεις; Μηδαμινής σημασίας αν όχι ανύπαρκτες!

Η κοινωνία μας, βρισκόμενη με την πλάτη στον τοίχο, δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή τη μάστιγα, η οποία δρα ως παρασιτικός οργανισμος , φθείροντάς την σιγά σιγά, από το εσωτερικό.

Ας αναλογιστούμε όμως ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η ανεργία των νέων στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένο για τους νέους αποτελεί η πεποίθηση πως για να βρει κάποιος εύκολα δουλειά πρέπει να καταφύγει στη λύση του αποδημισμού. Πως πλέον δεν υπάρχει τίποτα για εμάς στην Ελλάδα, ό,τι και να γίνει, δεν έχουμε μέλλον εδώ.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση σε μια γενιά απο το να χάνει ελπίδα για τη χώρα της. Γενιά χωρίς όνειρα είναι καταδικασμένη να ξεχαστεί. Οι νέοι δεν αντέχουν ΆΛΛΟ.

Δεν μπορούν να δεχτούν πως το μέλλον τους παίζεται κορώνα γράμματα σε ένα σύστημα που μόνο αξιοκρατικό δεν είναι. Φεύγουν μακριά, αναζητώντας τη Γη της Επαγγελίας, τον επίγειο “παράδεισο” της εργασίας.

Αλίμονο, όμως, κόλαση είναι και έξω. Τι διαφέρει όμως;

Οι ευκαιρίες.

Οι χώρες του εξωτερικού, μπορεί να βρίσκονται σε παρόμοια (αν και καλύτερη) κατάσταση απ’ ό,τι η Ελλάδα, ωστόσο ξέρουν πως μόνο δίνοντας ευκαιρίες στα νέα παιδιά, είτε ντόπια είτε από άλλες χώρες, μπορούν να διαπρέψουν. Αναρίθμητος ειναι ο αριθμός Ελλήνων που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικο.

Γιατί όχι και εδώ;

Σιγά σιγά, ο κόσμος αφυπνείται, συνειδητοποιεί πως υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα, υπάρχει προοπτική.

Η άνθηση των start-ups αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ίσως να είναι μια ελπίδα να αναπτυχθεί και πάλι η νεανική εργασία. Είναι αλήθεια, πως ελάχιστες start-ups πραγματικά επιβιώνουν μετά τον πρώτο χρόνο, ωστόσο , τις εμπειρίες που αποκτάει ένας νέος από αυτή τη διαδικασία, δεν μπορούν να διδαχτούν σε κανένα βιβλίο ή να αποδειχθούν με κανένα πτυχίο.

Η πρακτική εργασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις γνώσεις και τα διπλώματα. Η εμπειρία του να εργάζεσαι και να βιώσεις συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορεί παρά να προσφέρει γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες ζωής.  

Μέσα σε όλα αυτά, ημερίδες καρίερας, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το Job Fair Athens, αποτελούν, μια ηλιαχτίδα μέσα στην σκοτεινή εποχή που βιώνουμε. Μια διημερίδα, η οποία ξεκίνησε από φοιτητές για φοιτητές. Από άτομα δηλαδή που συμμερίζονται τον πόνο των νέων, καθώς το βιώνουν και οι ίδιοι. Μια εκδήλωση κοντά στο κοινό της, με σκοπό να καταλάβουν οι νέοι πως υπάρχει ακόμα μέλλον στην Ελλάδα, πως αυτή η χώρα έχει ακόμα πολλά να δώσει.

Οι νέοι δε χρειάζεται πια να φεύγουν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Μπορούν να μείνουν εδώ, σε μια χώρα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τους κρατήσει και να δημιουργήσουν εδώ αυτό που ονειρεύονται. Κι αν δεν τους αφήνει η κοινωνία να πετύχουν τα όνειρά τους, να την αλλάξουν οι ίδιοι.

Εξάλλου, το καθήκον των νέων είναι να φέρνουν πάντα τον κόσμο στα μέτρα τους.

Μιχαλόπουλος Αλέξανδρος

Εθελοντής Job Fair Athens 2016