Δημοσιεύθηκε πριν σχεδόν 8 χρόνια

Λίγα λόγια για την συνέντευξη επιλογής με σημεία προς συζήτηση τα οποία θα σας φανούν θέλω να πιστεύω χρήσιμα στο μέλλον κατά την αναζήτηση εργασίας.

Πάμε να δούμε ορισμένα σημεία τα οποία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ίσως αξία:

 
  • Η συνέντευξη επιλογής προσωπικού ξεκινά από την πρώτη επικοινωνία που κάνει η επιχείρηση. Το κίνητρο, η διάθεση και το έντονο ενδιαφέρον του υποψηφίου είναι σημαντικό να αποτυπωθούν από την πρώτη στιγμή.
  • Προσοχή στην ενδυμασία την οποία επιλέγετε να σας συνοδεύει κατά την πρώτη αυτή συνάντηση και επαφή με την επιχείρηση. Το ντύσιμο μας δεν αποτελεί κατά την επικοινωνία με την άλλη πλευρά απλά συνδυασμό ρούχων αλλά μέρος της προσωπικότητας μας, αντικατοπτρίζει τον σεβασμό στο περιβάλλον και ενισχύει το επαγγελματικό μας προφίλ.
  • Θυμηθείτε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την συνέντευξη με πρώτο και βασικότερο εργαλείο την άριστη γνώση των εταιρικών στοιχείων που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα και όχι μόνον. Εντοπίστε διακρίσεις και βραβεία , πρόσφατες στρατηγικές συμφωνίες και πληροφορίες που αξίζει να θυμάστε, και που ενδεχόμενα δεν υπάρχουν πάντα σε μία εταιρική ιστοσελίδα αλλά τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε σε εγχώρια και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μία αναζήτηση λοιπόν στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δείξετε ότι έχετε κάνει το σχετικό homework για την επιχείρηση και σε δεδομένη ευκαιρία είστε σε θέση να τα αναφέρετε.
  • Αισθανθείτε άνετοι και δυνατοί στον χώρο και την συνάντηση. Πείστε τον εαυτό σας για τα προσόντα σας ώστε να πείσετε τους άλλους. Η μη λεκτική επικοινωνία αποτελεί βασική οδό έκφρασης και η συνέντευξη δεν παύει να είναι μία διαπροσωπική επαφή κατά την οποία τηρούνται όλα όσα γνωρίζουμε για αυτές (βλεματική επαφή, στάση σώματος ευθυτενής, χαμόγελο συχνά-πυκνά ώστε να μεταφέρουμε μία  αίσθηση φρεσκάδας και προσωπικής καλής διάθεσης,  σκέψεις και λέξεις οι οποίες θα εκφράζονται με ζωηρό ύφος ώστε να δείξουμε εγρήγορση και προσωπική / επαγγελματική ευστροφία κ.ά). Μην ξεχνάτε ότι η συνέντευξη επιλογής αποτελεί μία πρώτη γεύση της συνολικής στάσης που τηρείτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι εργοδότες αναζητούν συχνά από τους νέους ανθρώπους και συνεργάτες φρεσκάδα και ενθουσιασμό, στοιχεία τα οποία με την σειρά τους λειτουργούν για εσάς και τις σχέσεις σας ευεργετικά. Μην είστε νωχελικοί!
  • Οι ερωτήσεις που είναι δυνατό να τεθούν στην συνέντευξη είναι πολλές και μεταφέρουν τόσο την κουλτούρα της επιχείρησης όσο και του συνεντευκτή. Ωστόσο αν υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα ήταν καλό να εστιάσουμε είναι δύο – πρώτον η πειστική ανάδειξη του κινήτρου που μας διακρίνει για να εργαστούμε στην επιχείρηση αυτή και ο ενθουσιασμός που πρέπει να διακρίνει το νέο άνθρωπο. Η πλευρά της επιχείρησης και των εργοδοτών προσδοκά πράγματα από τους νέους εργαζομένους σήμερα τόσο σε τεχνικό επίπεδο με έμφαση στα προσόντα τους όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας και συμπεριφοράς / δεξιοτήτων σε ένα εξαιρετικά αγχώδες περιβάλλον εργασίας.  
  • Θυμηθείτε να κάνετε ερωτήσεις απαραίτητα προτού αποχωρήσετε από την συνέντευξη. Οι ερωτήσεις από την πλευρά του υποψηφίου δείχνουν 50/50 στάση στην διαδικασία και επαγγελματική ανησυχία ή αν θέλετε γόνιμη περιέργεια. Ερωτήσεις οι οποίες είναι ουσίας, συχνά διευκρινιστικές, αποσαφηνίζουν σημεία τα οποία έχουν σημασία, και πολύ συχνά φωτίζουν και την σχετική τελική συμφωνία. Η πλευρά των εργοδοτών και των στελεχών διαμορφώνει θετική γνώμη για τους υποψηφίους οι οποίοι υποβάλουν ερωτήσεις διότι δείχνουν βούληση και επαγγελματική δυναμική. Άλλωστε θυμηθείτε ότι μία συνάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και να έχει ερωτήσεις μόνον από τη μία πλευρά.
  • Η επαγγελματική συνέντευξη δεν παύει πρώτα να είναι μία διαπροσωπική επικοινωνία. Δώστε χειραψία στον συνομιλητή τουλάχιστον μία φορά – η χειραψία συνιστά μία χειρονομία επαγγελματικής / προσωπικής ωριμότητας. Αλλά κυρίως και σημαντικότερο είναι η αίσθηση αυτοπεποίθησης  που μεταφέρεται από την δυνατή και σταθερή χειραψία, η οποία παράλληλα μεταφέρει στον συνομιλητή της προσωπική μας ενέργεια και δυναμική.
  • Στο κλείσιμο βεβαιωθείτε ότι έχετε αντιληφθεί του τι επακολουθεί από εκεί και  έπειτα, ώστε να έχετε εικόνα του τι να περιμένετε και πότε. Δείξτε ενδιαφέρον και ενεργητική στάση ώστε να διαφανεί η αγωνία και το κίνητρο το οποίο και αναφέραμε και κατά το ξεκίνημα.
  • Τέλος, εκφράστε με λέξεις ό,τι κρίνετε σκόπιμο πως πρέπει να πείτε. Πολύ συχνά θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα και περιττά να ειπωθούν. Αυτό είναι λάθος διότι σε μία πρώτη επικοινωνία γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και με λέξεις γεμίζουμε ενδεχόμενα κενά πληροφόρησης. Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι κατά την αποχώρηση ότι έχετε δώσει κάθε σχετική πληροφορία στον συνομιλητή και ότι τον έχετε κάνει σοφότερο σχετικά με το προφίλ σας και τι είστε σε θέση να κάνετε για εκείνον. Δεν θα τα υποθέσει εκείνος για εσάς – εσείς είστε εκείνοι οι οποίοι θα παρουσιάσετε και θα αναπτύξετε τις ικανότητες σας και τα προσόντα σας καθώς επίσης και τις προτάσεις και τις γνώσεις σας. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις για να επικοινωνήσετε.  

 

Βίκτωρας Κούκης,Msc

Γραφείο Διασύνδεσης ΟΠΑ