Δημοσιεύθηκε πριν σχεδόν 8 χρόνια

Λέξεις κλειδιά: εξωστρέφεια, μεθοδικότητα, προσωπικά χαρακτηριστικά, διαφορετικότητα, επαγγελματική κινητικότητα, επιλογές και διαχείριση ρίσκου.

Σκέφτομαι ότι μετά το κλείσιμο κάποιας εκδήλωσης, ποτέ δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους συμμετέχοντες σε αυτήν ορισμένες ημέρες αργότερα,  ώστε να τους μεταφέρω κάποιες σκέψεις τελευταίες, περισσότερο  συμπυκνωμένες και περιεκτικές. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, βρίσκω χρήσιμο να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα σημεία τα οποία έχω συγκεντρώσει ως παρατηρήσεις και διαπιστώσεις.

Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα λοιπόν,

  • Η εποχή αυτή είναι απολύτως διαφορετική, και όχι μόνον για τους λόγους που όλοι βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, αλλά για έναν ακόμα λόγο: οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό έχουν ποιοτικά αλλάξει. Η ανάγκη τους να κάνουν την διαφορά και να απευθυνθούν σε άτομα με διαφορετική νοοτροπία συχνά και προδιαγραφές, τους έχει οδηγήσει στο να θέτουν συγκεκριμένες δεξιότητες ως προς τον υποψήφιο. Οι δεξιότητες που ακούμε τόσο συχνά πλέον, αποτελούν μία πρώτη ένδειξη ότι η απασχολησιμότητα πλέον θα σχετίζεται και με την προσωπικότητα του ατόμου και την ιδιαίτερη δυναμική του. Αυτό εδώ θέλει ένα φίλτρο σχετικά με την πολύπλευρη ανάπτυξη του ατόμου και τα εργαλεία αξιοποίησης (εκδηλώσεις και συμμετοχή σε events, campaigns, δράσεις εθελοντισμού, επαγγελματική κινητικότητα σε κάθε πεδίο και συχνά όχι απαραίτητα συναφές με τις σπουδές κτλ).
  • Μεγάλη έμφαση στην πρακτική άσκηση τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Είναι μία αμειβόμενη απασχόληση κάποιων μηνών η οποία έχει μικρό κόστος για τις επιχειρήσεις και σημαντική απορρόφηση. Η επιλογή της θέσης και του κλάδου έχει προτεραιότητα διότι προσδιορίζει τον χώρο στον οποίο θα κινηθεί το βιογραφικό σημείωμα και ο υποψήφιος, τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά (βάσει προφίλ θέσης και τεχνικών καθηκόντων).
  • Προσοχή στα χρονικά κενά του βιογραφικού και τις συνολικές επιλογές. Οι επιλογές οι οποίες δεν έχουν διάρκεια χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου στην επιχείρηση υπό την έννοια ότι ο υποψήφιος αποφασίζει, εμπλέκεται και μόλις φτάσει σε ένα  σημείο κόπωσης, αποχωρεί. Αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο του πιθανού αλλά αν και εφόσον η συμπεριφορά αυτή ξεκινήσει να γίνεται συστηματική, δίνει μία πληροφορία στον αξιολογητή περί μη δυνατότητας επένδυσης στον υποψήφιο. Η διάρκεια είναι ένα σημείο κλειδί καθώς σχετίζεται με σταθερότητα και αξιόπιστο συναίσθημα.
  • Τα πράγματα δεν έχουν δυναμική από μόνα τους – δανείζονται την δική μας. ‘Ένα αντικείμενο δεν μπορεί να πάει από τη μία θέση στην άλλη μόνο του αλλά βάσει της μηχανικής, χρειάζεται ενέργεια. Σε αυτό το πρίσμα, ο άνθρωπος περισσότερο από ποτέ, θα χρειαστεί να πείσει, να σκαλίσει ευκαιρίες, να εκβιάσει προτάσεις, να εκμαιεύσει θετικές απαντήσεις, να αναπτύξει την μεθοδικότητα και εξωστρέφεια του και να ασκήσει τελικά μία πίεση στα πράγματα. Δίχως την άσκηση δυναμικής στα πράγματα που τον αγγίζουν, θα είναι δύσκολο να αλλάξει το περιβάλλον γύρω του.
  • Η εποχή αυτή χρειάζεται τόλμη, απόφαση και θάρρος. Δίχως τα στοιχεία αυτά, ο υποψήφιος δεν θα υπερβεί την προσωπικότητα του ώστε να κοιτάξει ψηλά. Τολμήστε να διεκδικήσετε και να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, ώστε να πείσετε τον συνομιλητή σας για το ταλέντο σας.

 

“   Όπου πας, να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά”.

Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος

 

Βίκτωρας Κούκης,Msc

Γραφείο Διασύνδεσης ΟΠΑ