Δημοσιεύθηκε πριν σχεδόν 6 χρόνια

Η σημασία του εθελοντισμού είναι αδιαμφισβήτητη, ίσως να λέγαμε ότι αποτελεί ένα χιλιοειπωμένο θέμα τελευταία. Έχουμε καταλάβει όμως για τι πράγμα μιλάμε; Γνωρίζουμε με σιγουριά τι αποκομίζουμε από την εθελοντική δράση; Τι σημαίνει δίνω για να πάρω και το αντίστροφο; Δεν είναι αρκετό να θεωρούμε ότι ο εθελοντισμός είναι συνδεδεμένος μόνο με την ανθρωπιστική βοήθεια και τις δύσκολες συνθήκες, ακριβώς επειδή η δράση του δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Αντίθετα, υπάρχει μία ακόμα διάσταση του εθελοντισμού η οποία συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία για την εργασία.  

Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα πλεονέκτημα της νεανικότητας είναι ο ελεύθερος χρόνος, αλλά και η περιέργεια. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να αποπνέει περισσότερη χαρά το γεγονός ότι η νέα γενιά δεν στέκεται ως παθητικός δέκτης, αλλά δραστηριοποιείται για να χτίσει το μέλλον της όπως οραματίζεται. Οι περισσότεροι μάλιστα από εμάς έχουμε στραφεί στον εθελοντισμό, πράγμα που δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε συγκυριακό.  

Στην εθελοντική δράση, ο καθένας βρίσκει κομμάτια του εαυτού του τα οποία καλλιεργεί και μέσα από αυτά φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην εξέλιξη προς τη βέλτιστη εκδοχή του. Η ενασχόληση με κάτι που προσωπικά θεωρούμε σημαντικό και το οποίο παράλληλα συνεισφέρει στο σύνολο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για το χτίσιμο της προσωπικότητας και της αυτοπεποίθησης μας. Και φυσικά, είναι η ένδειξη για το ποιόν του ατόμου που δεν κινητοποιείται μόνο από τις αποδοχές.

Το νεαρό άτομο καταφέρνει μέσα από τον εθελοντισμό να ενταχθεί σε μία μοναδική περιπέτεια πειραματισμού και προσωπικής εξέλιξης. Ενασχολούμενος με ποικίλες ασχολίες και αναλαμβάνοντας κάθε φορά και διαφορετικές ευθύνες, καταφέρνει κανείς σε έναν μεγάλο βαθμό να αυτοκαθοριστεί, απαντώντας στα ερωτήματα του τι του αρέσει και τι όχι, σε τι μπορεί να ανταπεξέλθει και μακροπρόθεσμα τι του ταιριάζει ως αντικείμενο ενασχόλησης. Και όπως είναι εύλογο, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα παίζουν καταλυτικό ρόλο στη συνειδητή επιλογή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Ο εθελοντισμός συνδέεται με την εργασία ακριβώς σε αυτό. Τι καλύτερο υπάρχει από την εξάσκηση του εαυτού μας σε κάτι το οποίο αργότερα ίσως και να αποτελεί την καριέρα μας; Μάλιστα, τι καλύτερο που αυτή η προετοιμασία και η γνώση αφήνει κάθε περιθώριο για πειραματισμό και διερεύνηση; Και ακόμα και αν δεν εξασκούμε το πιθανό μελλοντικό μας επάγγελμα, η ποιότητα και αξία του εθελοντισμού σε όλες ανεξαιρέτως τις μορφές και δράσεις, με όλες τις δεξιότητες με τις οποίες μας εφοδιάζει, έγκειται στο ότι αποκομίζουμε όλα εκείνα τα ψυχικά, πνευματικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία είναι άκρως χρήσιμα έως και αναγκαία για να ανταπεξέλθουμε στην οποιαδήποτε έπειτα δουλειά μας. Στοιχεία τα οποία δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει ούτε στο σχολείο, ούτε στο Πανεπιστήμιο αλλά μόνο μέσα από την εθελοντική δράση.

Συνυφασμένο με την προσπάθεια για το πτυχίο με έναν πολύ καλό βαθμό και εξίσου σημαντικό, είναι το ποιόν μας, οι ικανότητες που έχουμε και οι γνώσεις στη ζωή μας. Ο εθελοντισμός και οι εθελοντικές δράσεις εν γένει, καλλιεργούν το ποιόν σου και παρέχουν αέναα εφόδια που βοηθούν στο να επιλέξεις και να διαμορφώσεις ΕΣΥ την πορεία που θέλεις για τον εαυτό σου, ως προς αυτό που εσύ θεωρείς επιτυχία.

Σε αυτό επιδιώκει να συμβάλλει και το Job Fair Athens 2018, ως εθελοντική πρωτοβουλία, τόσο με την εκδήλωση και τα side events, όσο και με την ευκαιρία που δίνει να συμμετέχεις εθελοντικά στην όλη οργάνωση του από την αρχή. Διοργανωμένο από φοιτητές-εθελοντές γνωρίζει καλά τις ανάγκες του κοινού όπου απευθύνεται!

 

Ξεκίνα να κάνεις τα βήματα σου μπροστά και

keep thinking outside of the box.  

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Job Fair Athens 2018 θα βρεις εδώ.