Δημοσιεύθηκε πριν περίπου 8 χρόνια

 


  Ο αυστηρός ορισμός της έννοιας υποστηρίζει πως “εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό, χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος”. Είναι αλήθεια ότι η δράση σου ως εθελοντής δε θα σε κάνει καθόλου πλουσιότερο οικονομικά ή υλικά, αλλά τα πνευματικά και ψυχικά δώρα που θα σου προσφέρει είναι ανεκτίμητης αξίας. Να τι κερδίζεις, λοιπόν, μέσα από μια εθελοντική εργασία:

  1. Αυξάνεις την αυτοεκτίμησή σου. Σου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρεις στην κοινωνία και τους συνανθρώπους σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις πως έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο. Νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου που μπορείς να φανείς χρήσιμος σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και η αίσθηση αυτή ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σου. Αρχίζεις να αισθάνεσαι περισσότερη ικανοποίηση και σιγουριά από τη ζωή σου, καθώς ξεδιπλώνεις πτυχές του εαυτού σου μέσα από την εθελοντική σου δράση. Τελειώνοντας την πορεία σου ως εθελοντής, είσαι πλέον πιο ανεξάρτητος, ανοιχτόμυαλος και τολμηρός.​
  2. Βελτιώνεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και δημιουργείς νέες φιλίες. Μοιράζεσαι κοινές εμπειρίες, αλλά και ανησυχίες με άλλους εθελοντές, συνειδητοποιείς ότι αρχίζεις να δένεσαι με άλλους ανθρώπους και να αποκτάς νέους φίλους. Ο εθελοντισμός είναι μια καλή ευκαιρία να εκφράσεις την κοινωνικότητά σου ή να την ελευθερώσεις αν είσαι πιο εσωστρεφής. Επιπλέον, διευρύνεις γενικότερα το κοινωνικό και επαγγελματικό σου δίκτυο κάνοντας νέες γνωριμίες και κρατώντας επαφές με αξιόλογους ανθρώπους, πρόθυμους να σε ακούσουν και να ασπασθούν τις ιδέες σου.
  3. Μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα. Ο εθελοντισμός σε φέρνει πολλές φορές σε επαφή με άγνωστες έννοιες και καταστάσεις, τις οποίες τελικά μαθαίνεις να χειρίζεσαι κι έτσι προσθέτεις μια νέα σελίδα στο βιβλίο με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες και νοοτροπίες, οι οποίες σε κάνουν να σκεφτείς πράγματα που δε σήμαιναν τίποτα για σένα έως εκείνη τη στιγμή. Έννοιες όπως η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα, το feedback που παίρνεις από τους εθελοντές της ομάδας σου, διεισδύουν σε όλους τους τομείς της ζωή σου κι εσύ ο ίδιος αλλάζεις προς το καλύτερο.
  4. Εξελίσσεσαι επαγγελματικά. Αναφέραμε πιο πάνω ότι ο εθελοντής δεν επιδέχεται χρηματικές απολαβές, αλλά η εμπειρία που αποκτάς μέσα από την εθελοντική σου εργασία σίγουρα θα ληφθεί υπόψιν από τον επόμενο εργοδότη σου! Ταυτόχρονα, μπορείς ως εθελοντής να πάρεις μια γεύση από έναν τομέα εργασίας και να καταλάβεις αν πραγματικά σε ενδιαφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις επίσης να αφομοιώσεις τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της συγκεκριμένης εργασίας, γεγονός που θα σου δώσει προβάδισμα σε μια μελλοντική απασχόληση με αυτήν.
  5. Γεμίζεις τη ζωή σου με χαρά και δημιουργικότητα. Μέσα από την εθελοντική σου δράση, πέρα από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σου, έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις νέα ενδιαφέροντα με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Μια τέτοια δραστηριότητα της επιλογής σου, σε ηρεμεί και σου δίνει ενέργεια καθημερινά. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας σου τόσο όσο ο διπλασιασμός του μισθού σου!

    Η όρεξη για δημιουργία, η επιθυμία σου για προσφορά, ο προβληματισμός σου για κοινωνικά και άλλα θέματα ήρθε η ώρα να βγουν στην επιφάνεια και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να γίνεις εθελοντής. Η δική μου εμπειρία ως εθελόντρια στο Job Fair Athens μου έδειξε ότι τα οφέλη είναι πολλά όπως θα διαπίστωσες κι εσύ. Δες το σαν πρόκληση που σε καλεί να την αντιμετωπίσεις. Βάλε κι εσύ το δικό σου μοναδικό κομμάτι για να συμπληρώσεις το παζλ της κοινωνίας!

-Ιωάννα Κορκοβίλη- Εθελόντρια Job Fair Athens 2016