Δημοσιεύθηκε πριν σχεδόν 8 χρόνια

   

 

     Είναι γεγονός πως όταν προσλαμβάνεσαι για να καλύψεις μια θέση εργασίας τα πρώτα πράγματα που σκέφτεσαι είναι: Είναι η θέση σχετική με το αντικείμενο των σπουδών μου; Τι αποδοχές θα μου προσφέρει; Ποιο θα είναι το μέλλον μου σε μια τέτοια δουλειά; Και τα τρία ερωτήματα είναι λογικά και απαραίτητα. Μήπως όμως σου διαφεύγει ένα τέταρτο ερώτημα; Ποιο θα είναι το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούμαι να εργαστώ;

    Η έννοια βέβαια του εργασιακού περιβάλλοντος είναι διττή. Από τη μία πλευρά εννοούμε το φυσικό περιβάλλον. Αν δηλαδή κάποιος εργάζεται σε γραφείο ή στον εξωτερικό χώρο, υπό ποιες συνθήκες κλίματος, υγιεινής, θορύβου και ρύπανσης πραγματοποιεί την εργασία του. Όπως είναι λογικό κάθε άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει να εργάζεται σε χώρους που του προσφέρουν καλές συνθήκες υγιεινής και μειωμένου κατά το δυνατόν θορύβου και ρύπανσης.

    Από την άλλη όμως πλευρά, αναφέροντας την έννοια ΄΄εργασιακό περιβάλλον΄΄, σκεπτόμαστε τις εργασιακές σχέσεις. Δε θα ένιωθες πολύ τυχερός αν ήξερες πως παρότι σε περιμένει μεγάλος φόρτος εργασίας κάθε μέρα, εσένα δε θα σε ένοιαζε και τόσο; Γιατί;  Γιατί πας στη δουλειά σου και περνάς καλά! Γελάς, συνεργάζεσαι και επικοινωνείς σωστά με τους συναδέλφους και τους εργοδότες σου. Έχεις παρατηρήσει πως όταν συμβαίνουν έτσι τα πράγματα, ξυπνάς το πρωί ευδιάθετος; Ότι πολλές φορές νιώθεις ξεκούραστος; Το γεγονός πως είσαι ψυχολογικά καλά, έχει ως αποτέλεσμα να βγάζεις εις πέρας τον όγκο εργασίας που σου έχει ανατεθεί γρηγορότερα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με την υποχρεωτική σου παρουσία σε έναν χώρο εργασίας στον οποίο τα παραπάνω χαρακτηριστικά απουσιάζουν…

Ποιο είναι όμως το βασικό συστατικό για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός τέτοιου εργασιακού περιβάλλοντος; Η ύπαρξη αλληλοκατανόησης, αλληλοβοήθειας και εμπιστοσύνης από πλευράς εργαζομένων και εργοδοτών. Εφόσον λοιπόν οι εργοδότες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας  της εργασίας, θα πρέπει να μεριμνούν για την ύπαρξη σωστού εργασιακού περιβάλλοντος Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα συντονισμού και διοίκησης, καθώς και ανάπτυξη καινοτομιών που θα είναι αποτέλεσμα όλης της ομάδας των εργαζομένων, ώστε να νιώσει ο κάθε ένας ξεχωριστά πως συνέβαλε στο αποτέλεσμα.

Για φαντάσου ακόμη, πώς θα ένιωθες αν σε επιβράβευαν για κάθε στόχο που επιτυγχάνεις και αναγνώριζαν την προσπάθειά σου; Δε θα αποτελούσε κίνητρο για εσένα να πετύχεις έναν υψηλότερο στόχο; Για σκέψου ακόμα να σου έδινε τα κατάλληλα εργαλεία η επιχείρηση όπως εκπαίδευση, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, δυνατότητα να εκφράζεις την άποψη και τις ιδέες σου, οι  οποίες να λαμβάνονται υπόψη από τη διεύθυνση. Τότε, μάλλον τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα! Η επιχείρηση θα ήταν αποδοτική και επιτυχημένη όπως και εσύ ως εργαζόμενος.

Μην ξεχνάς λοιπόν είτε είσαι εκείνος που ζητά, είτε εκείνος που προσφέρει εργασία, πως βασικός παράγοντας στην αναζήτηση ή προσφορά αυτής είναι οι εργασιακές συνθήκες έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μπορέσει να νιώσει πιο οικεία.

Λυδία Δερβέναγα - Εθελόντρια Job Fair Athens 2016