Δημοσιεύθηκε πριν περίπου 5 χρόνια

“Job Fairs υπάρχουν πολλά. Job Fair Athens όμως, ένα!”

Κι αν αναρωτιέσαι πως το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν βρίσκει εφαρμογή στη μεγαλύτερη φοιτητική πρωτοβουλία στο χώρο της αγοράς εργασίας, τότε keep reading!

Το Job Fair Athens ενδεχομένως φαντάζει μια ακόμη εκδήλωση καριέρας, είναι όμως πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι μια φιλοσοφία, η οποία αγκαλιάζει κάθε χρόνο τη διοργάνωση, της δίνει τη δική της κουλτούρα και έχει τις ρίζες της στο όραμα αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας: “Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα στην οποία οι νέοι θα επιλέγουν συνειδητά την επαγγελματική τους πορεία και θα είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία τους σε αυτή”

 

Η δική μου πρώτη επαφή με αυτό τον συναρπαστικό κόσμο ήρθε πριν αρκετό καιρό, όταν όντας στο 3ο έτος των σπουδών μου εντάχθηκα στη μεγάλη παρέα εθελοντών του Job Fair Athens. Συγκρατημένα στην αρχή, όμως όλο και πιο ένθερμα στη συνέχεια, αρχισα να αισθάνομαι κι εγώ κομμάτι αυτής της προσπάθειας και να συμβάλω με τον τρόπο μου στην επιτυχή εκπλήρωση του σκοπού της: την πολύπλευρη και ουσιαστική σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Ήταν μια διαδρομή μέσα από την οποία αποκόμισα πολλές νέες γνώσεις και ξεχωριστές στιγμές με αξιόλογα άτομα, και η οποία κορυφώθηκε στην τελική εκδήλωση, όπου είδα με τα μάτια μου την πολύμηνη δουλειά τόσων εθελοντών να παίρνει σάρκα και οστά και να μετουσιώνεται σε μια εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών κι ακόμη υψηλότερου αντικτύπου.

Μετά λοιπόν από μια τέτοια εμπειρία ήμουν βέβαιος ότι το ταξίδι μου στο Job Fair Athens δεν είχε τελειώσει εκεί...ήθελα να συνεισφέρω περισσότερο στη συνέχιση του θεσμού και να τον οδηγήσω ο ίδιος στο επόμενό του βήμα. Έτσι, αποφάσισα η επόμενη διοργάνωση να με βρει εντός της Οργανωτικής Επιτροπής, μια απόφαση που μέχρι και σήμερα πιστεύω πως ήταν από τις καλύτερες που έχω πάρει. Διοργανώνοντας το Job Fair Athens 2018 έζησα μια ανεπανάληπτη χρονιά γεμάτη ξεχωριστούς ανθρώπους, δημιουργικότητα, επιτυχίες, προκλήσεις και διδάγματα, την οποία αναπολούσα τις ημέρες της τελικής εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο και με γέμιζε με συναισθήματα ικανοποίησης και περηφάνιας για το αποτέλεσμα που 140 εθελοντές φοιτητές κατάφεραν να δημιουργήσουν.

Πλέον, έχοντας παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη Οργανωτική Επιτροπή, όμως ακολουθώντας ακόμη στενά τις εξελίξεις της νέας διοργάνωσης, έχω την ευκαιρία να αποστασιοποιηθώ και να συνειδητοποιήσω καλύτερα τα σημεία εκείνα που κάνουν το Job Fair Athens μοναδικό, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που κερδίζει κάποιος που θα επιλέξει να αφιερώσει χρόνο κι ενέργεια σε αυτό.

Πίσω λοιπόν απ’ αυτό το “Athens” κρύβεται μια ομάδα εθελοντών φοιτητών, που ακούν προσεκτικά τις ανησυχίες των συμφοιτητών τους και αποφασίζουν ν’ αναλάβουν δράση, δουλεύοντας με επαγγελματισμό και συνέπεια και στήνοντας μια διοργάνωση που έχει ως προτεραιότητά της τον επισκέπτη φοιτητή ή νέο απόφοιτο και του προσφέρει αναρίθμητες ευκαιρίες, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προετοιμασία για την εύρεση εργασίας. Μια ομάδα εθελοντών που βασίζονται στο συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία, δίνουν αξία στο feedback κι εξελίσσονται και οι ίδιοι μέσα από την ενασχόλησή τους αυτή. Και τέλος, μια ομάδα εθελοντών που είναι ενθουσιώδεις και δραστήριοι, αναπτύσσουν φιλίες και δημιουργούν μια μεγάλη κοινότητα, οι οποία τους χαρακτηρίζει και διασφαλίζει τη συνέχιση και διαρκή εξέλιξη της διοργάνωσης.

Έτσι, με την τελική εκδήλωση του Job Fair Athens 2019 να βρίσκεται λιγότερο από ένα μήνα μακριά, πλησιάζει και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που η κινητικότητα στο Ζάππειο αυξάνεται και η σύνδεση πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας γίνεται για άλλη μια φορά πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φρόντισε λοιπόν να επισκεφθείς σίγουρα το Ζάππειο Μέγαρο στις 11 & 12 Απριλίου και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που οι εθελοντές του Job Fair Athens 2019 με μεράκι ετοιμάζουν για εσένα!

Και που ξέρεις, ίσως το JFA 2020 να φέρει και τη δική σου υπογραφή! ;)

Κοσμάς Στεφανόπουλους

Εθελοντής Job Fair Athens 2016

Head Organizer Job Fair Athens 2018


 

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, τότε λογικά ξέρεις τι είναι το Job Fair Athens. Αν πάλι όχι, εδώ είναι η ευκαιρία σου να μάθεις!

Μέσα από τα δικά μου μάτια, το Job Fair Athens δεν είναι απλά μια Διημερίδα Καριέρας για φοιτητές και νέους απόφοιτους, είναι μία ομαδική προσπάθεια εθελοντών που οραματίζονται το ακατόρθωτο: “Μια Ελλάδα στην οποία οι νέοι επιλέγουν συνειδητά την επαγγελματική τους πορεία και είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία τους σε αυτήν.”

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που δήλωσα συμμετοχή ως εθελόντρια, ήμουν μόλις στο 2ο έτος της σχολής, και θέλοντας να ξεφύγω από την καθημερινή ρουτίνα, έστειλα την αίτηση μου, δίχως να γνωρίζω “τι μέλλει γενέσθαι”.  Αυτό που μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον ήταν το πάθος και η αφοσίωση που έδειχναν όλοι. Φοιτητές-σαν κι εμένα- που αφιέρωναν τον ελεύθερό τους χρόνο για να κάνουν πραγματικότητα την μεγαλύτερη εθελοντική εκδήλωση, που έχει ως στόχο την σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας.  Στα μάτια μου, ήταν τόσο εντυπωσιακό να βλέπεις τη συλλογική προσπάθεια των εθελοντών, να αποδίδει ολοζώντανα μπροστά μου, στην κεντρική εκδήλωση όπου χιλιάδες συμμετέχοντες, εταιρικοί εκπρόσωποι, ομιλητές και δημοσιογράφοι γέμισαν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Αυτή η τόσο όμορφη πρώτη εμπειρία με οδήγησε φυσικά στο να δηλώσω και για δεύτερη χρονιά ως εθελόντρια και να ζήσω ξανά μοναδικές στιγμές, και να βοηθήσω άλλους νέους να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας.

Και κάπως έτσι, έφτασα στην τρίτη χρονιά συμμετοχής μου, στο Job Fair Athens 2018, όπου πλέον συμμετείχα στην Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης, και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη και τους 140 εθελοντές, καταφέραμε μέσα σε 6 μήνες να στήσουμε για ακόμα μια χρονιά, τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση, αυτή τη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ένα ιστορικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Προσωπικά, ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διαφορετικούς ανθρώπους, να εξελιχθώ μέσα από την συνεχή προσπάθεια και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν.

Αν είχα την ευκαιρία να το ξαναζήσω, θα το έκανα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι απερίγραπτο το συναίσθημα που νιώθεις όταν συμφοιτητές και φίλοι σου ανακοινώνουν ότι τους κάλεσαν για συνέντευξη επειδή είχαν ανεβάσει το βιογραφικό τους στο jobfairathens.gr και μάλιστα πολλοί από αυτούς βρήκαν και την πρώτη τους δουλειά μέσα από την εκδήλωση που εσύ έχεις διοργανώσει!

Η χαρά που νιώθεις είναι ασυλληπτη όταν βλέπεις τον αντίκτυπο που έχει η προσφορά σου σε ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και σκέψεις με σένα σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Για το τέλος αφήνω άλλο ένα μεγάλο δώρο που μου πρόσφερε η εμπειρία μου στο JFA: νέες φιλίες. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι γνωρίζεις καινούρια άτομα και δημιουργείς φιλίες που κρατούν ακόμα και μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Καθώς λοιπόν πλησιάζει το Job Fair Athens 2019  και οι προετοιμασίες για την Κεντρική Εκδήλωση έχουν πάρει φωτιά, εύχομαι στους εθελοντές, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνάμεις τους και να επιτύχουν τα μέγιστα!  

 

Βασιλική Παπακώστα

Εθελόντρια Job Fair Athens 2015, 2016

Public Relations Coordinator Job Fair Athens 2018